РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

 
 

 

Един от най-светлите християнски празници е денят на раждането на Иисус Христос.
Светският еквивалент на този празник се нарича Коледа. С раждането на Спасителя започва нов момент в човешката история. То слага начало на ново летоброене.
Рождество Христово е не само граница във времето, то е празник на празниците, начало, без което не би имало повечето християнски празници.
Както на Запад, така и на Изток, Рождественският празник е израз на идеята, че с раждането на Иисус Христос, с идването на Месията, сред хората, пред всеки вярващ човек се открива възможността да постигне чрез учението на Иисус Христос праведен живот и спасение на душата си.

Когато наближават коледните и новогодишни празници душата на човека се изпълва с благост, вдъхновение и много добри мисли. Животът придобива друг смисъл. Забързани в ежедневието много пъти не забелязваме другите около нас, не чувстваме или се правим, че не разбираме напрежението, болката, страданието на ближния. Или най-често си казваме: „Всеки да се оправя сам”.

Да така е… Има резон, защото всеки се ражда сам, живее и умира сам. Но нека да не забравяме, че всички сме хора и добрата енергия в нас и около нас ще ни направи по-щастливи и по-сплотени, разбира се.

Живем в малка общност, далече сме от големия шум. Патриархалните навици все още съществуват. Комшулъкът го има, ходим си на гости, дори без покана. И все пак хората в Бяла Слатина се промениха. Защо? Има много обяснения. Но не е това е целта на моето есе. Ще акцентувам върху другото: Самият празник Рождество Христово носи заряда на истинските неща, на добродетелтта и състраданието. И тогава е налице неразривната връзка с Божественото, с раждането на инициативи от рода на дарения, раздаване на милостиня и много усмивки. Да, защото една усмивка и блага приказка може да ни даде криле. Да дариш всички тези неща, означава, че ти си ценностен и съвестен. А колко много хора имат нужда! Нека да се променим, да изметем и изчистим от лошотия всяко ъгълче от нашето вътрешно Аз и си кажем: Бог се роди, живя и прави чудеса за нас” И бе разпнат заради нас човеците! Христос ни даде свободната воля да избираме. Ние сме виновни, че повечето от нас не искаме да усетим благодатта му. Никак не е трудно. Простичката формула е да сме добри и да вършим добри дела. И тогава родния ми град и моите съграждани ще дишат по-леко и ще живеят по-лесно.

На много места в полунощ срещу Нова година гражданите излизат на празничните площади и се веселят. Не си спомням в моя град да са се случвали подобни празненства. По стар белослатински обичай се затваряме в къщи или с някоя компания и си караме до сутринта. И пак ни е крива TV за скучната програма. Защо? Защо все трябва да стоим и да чакаме? Защо не проявим инициатива? Защо „спим” дори когато искаме да се веселим? Защото сме демотивирани и апатични? А всъщност  с голяма чест и удоволствие трябва да приветстваме раждането на Спасителя и след това идването на Новата година. Самият той ни го завеща: “Радвайте се и се веселете!” /Мат. 5:12/

Светлина Берова - историк

 

     
     
     
 
     
  ЗА ХРАМА
     
  ЗА ГРАДА
     
  ПРОСВЕТА
     
  ФОТОАЛБУМ
     
  КОНТАКТИ