ЦЪРКВИТЕ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО В БЪЛГАРИЯ

  “В храма плахо ти пристъпваш.

в молитва вплел ръце,

духа божествен те обгръща,

и стопля твоето сърце.”


 

"Наученото, прочетеното през последните дни от мен беше много интересно, и мисля полезно да се знае от всеки православен българин. Надявам се и за Вас да бъде такова това четиво. “Божият промисъл, за който няма нищо случайно,отрежда нашият народ да има само три храма посветени на Христовото Рождество – по един във всяка българска историческа област".

Горан Благоев

Ще започна с най-старият от тях – съграден в село Арбанаси.

Църквата”Рождество Христово” е и най-старата от арбанашките църкви. От малка, с едно помещение сграда от XV в., тя е градена, разширявана и украсявана на няколко етапа – с дарения  от богати търговци – имената им все още могат да се прочетат върху стените.

Наосът на църквата е стенописван 1597 г., като от ранната украса са запазени композициите “Рождество Христово”, “Страшният съд” и образите на отделни светци.

Украсата на притвора се оформя 1638 г. и се акцентира върху “Акатист Богородичен” и “Древо Йесеево”.

Стенописите в мъжкото отделение са изпълнени през 1681г., със сцени на “Шестоднева”.

В женското отделение и в галерията се стенописва през втората половина на XVII век. Вижда се подробен календар със сцени и светци по дни и месеци.

Параклисът носи името на “св. Йоан Предтеча” и е рисуван 1632 г. със сцени от живота на светеца, но като връх на художествената украса се приема изобразеното “Колело на живота със зодиак”.

Църквата “Рождество Христово” в Арбанаси е била съборна, и е била резиденция на търновските гръцки владици – XVII - XVIII в.

     
Църквата "Рождество Христово" с Арбанаси "Древо Йесеево" - стенопис от църквата

Втората църква която искам да спомена е в град Пирот. Казвам спомена защото за нея открих много малко факти. Била е съградена през 1834 г., като един от главните центрове в Нишавската епархия. Унищожена е през 1877г., когато сърбите завладяват града и изгонват българския екзархийски митрополит. По запазените и до днес икони се четат имената на пиротчани дарили средства за построяването на храма.

Най-новата, и най-голямата църква “Рождество Христово” е построена през1902. Манастирът и църквата са построени в памет на руските войници и българските опълченци, загинали през Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Намира се в полите на Стара планина, близо до град Шипка. До скоро е бил част от националния парк музей “Шипка – Бузлуджа”. Понастоящем е предоставен на Българската православна църква и е възобновен монашеския статут. Мястото за храма е било дарено от жителите на град Шипка. Средствата за построяването са събрани от дарения в Русия и България, по инициатива на Олга Скобелева (майката на генерал Скобелев), и на граф Игнатиев.

     
Храм "Рождество Христово" близо до град Шипка

Църквата е истински архитектурен шедьовър-отвън е с мозаечна украса, позлатени куполи и кръстове. Има 53 метрова камбанария със 17 камбани, най-голямата тежи близо 12 тона. В църквата се виждат 34 мраморни плочи с имената на 18 491 руски войници и български опълченци. В криптата са разположени 12 каменни съркофага с кости на загинали войни.

Стенописвана е два пъти от руски зографи. Запазените 83 икони са дело на монасите от руския манастир “Св. Панталеймон” в Атон. До 1934 г. манастирът е бил руски, след което е предоставен от съветското правителство на България.

Има още една малка църква “Рождество Христово и Свети мъченици Козма и Дамян”, разположена на левия бряг на река Тунджа, до град Калофер. Построена е в двора на така наречения Нисък манастир или “Павлинския манастир”.Датира от 1868-1869г..когато е разширен манастирът.

Когато четях за църквите “Рождество Христово” в България и сега когато пиша за тях имах,имам чувството,че се връщам назад във времето и проследявам нашата история,нашето минало, и това ме наведе на мисълта да Ви разкажа за още една църква. Най-старата,най-важната – базиликата “Рождество Христово”във Витлеем.

Построена 332 г. от царица Елена и синът и император Константин.

Вътрешното помещение е разделено на три сектора с колони от розов гранит. Стените са изрисувани със библейски сюжети, дело на византийски майстори. В средата на сградата има каменни стъпала водещи към пещерата, където според преданието се е родил Христос. Подът е покрит с мрамор и е само 32 кв. м. В недълбока ниша се намира малък олтар с 15 сребърни светилника. На пода пред тях е сребърната звезда, отбелязваща мястото на Рождеството. Пред нея са изсечени думите: “Тук е роден Иисус Христос”.

     
Изглед от вътрешното помещение на храма "Рождество Христово във Витлеем Сребърната звезда в пещерата на Рождеството във Витлеем

Град Витлеем сега е отделен от близкия Йерусалим с висока 8 метра, бетонна стена, покрита с бодлива тел.

Мислех това последното да не го пиша, но след малко размисъл го написах, защото е важно да го знаем, защото е истина. Сега преди празника всички трябва да направим нещо за бодлите покълнали в душите ни, да ги изкореним до край,да разрушим стените който сме издигнали между нас и света, между нас и другите хора и да почувстваме Рождество като малко по-чисти, малко по-добри, малко по-свободни хора. С вяра, радост и любов!

Петранка Берова

 

     
     
     
 
     
  ЗА ХРАМА
     
  ЗА ГРАДА
     
  ПРОСВЕТА
     
  ФОТОАЛБУМ
     
  КОНТАКТИ