СВЕЩЕНИК МАРИН ПОП АНДРЕЕВ


 

Свещеник Марин поп Андреев е роден през 1840 г. в село Долна Бешовица (Врачанско). Изпратен е като свещеник в Бяла Слатина 1865 г. По това време тя е все още село. През 1869 година построява килийно училище в което преподава. Към училищната килия е имало помещение (параклис), където служи и извършва треби. През 1870 г. е построено и класно училище. Отец Марин се включва и в организирането на тайния революционен комитет. Той заклева участниците и сам съдейства за подготовката на въоръжено въстание. Според историци-краеведи клетвата е положена на 20 декември 1874 година. Комитетът се председателства от Иванчо Съйнов, в него членуват Васил Николчов, Петко Тодоров-Цигаровски, Петър Милов, Лукан Тодоров, Иван Каменов, Никола Джамджиев и Цено Маринов. Организацията е разкрита от турците. Някои от революционерите успяват да избягат, други са заловени и изпратени на заточение. Не се знае дали е отец Марин е попаднал под ударите на властта, но е със сигурност е останал при своето паство. Той е духовна опора на енорията и в дните около Освобождението, когато бягащите към Анадола черкези и татари грабят от българското население покъщнина и добитък. Бяла Слатина е освободена в края на октомври (по нов стил около 9-ти ноември). Жителите на селото посрещат с хляб и сол части от ескадроните на полковник Майендорф.

Свещеникът ясно осъзнава нуждата на Бяла Слатина от храм. Спокойният живот в свободна България дава възможност да се построи църква. Всичко се прави с волни пожертвования от енориашите. През 1887 е завършен строежа на белокаменната кръстокуполна базилика “Св. преподобна Параскева”. На Петковден същата година е официално осветена от Врачански Митрополит Константин.  Няма съмнение, че и след завършването на храма той продължава да служи отдалвайки всяка минута от живота си на енорията. Запазени са сведения, че синът му Андрей Маринов също става свещеник и служи в село Соколаре. Отец Марин поп Андреев умира през 1916 година и е погребан в двора на храма източно от апсидата.

Биографичната справка е изготвена по краеведчески материали на ст. н. с. Богдан Николов, статии от регионалната преса и кондика със списък на свещенослужителите при храма, събрана от иконом. Николай Каменов. Съставител богослов Цветан Диковски.

 

     
     
     
 
     
  ЗА ХРАМА
     
  ЗА ГРАДА
     
  ПРОСВЕТА
     
  ФОТОАЛБУМ
     
  КОНТАКТИ